گروه استانها- مدرسه روستای «گورمحمد تیزاب» دلفان بوی نفت میدهد و شعلههای هیزمی کلاسهای سرد درس را گلستان نمیکند.
به گزارش از دلفان، برخی از مدارس استان لرستان با وجود دسترسی اغلب نقاط این استان به گازکشی هنوز سیستم گرمایشی ندارد و بخاریهای نفتی وقوع حوادثی را در کلاسها دور از انتظار نمیکند.
نگاهی کوتاه به حوادث دانشآموزی در لرستان حاکی از ریزش سقف و دیوار، آتشگرفتن بخاری، راه صعبالعبور و مصائب دیگریست که اغلب رفع آنها به تأمین اعتبار گره خوردهاست تا کمبود بودجه در بروز حوادث و خسارات این استان بیشاز هر عامل دیگری رخ بنماید.
انفجار بخاری نفتی در دبستان «شهید منصوری» روستای میدان بزرگ شهرستان پلدختر در آذرماه 1398 آتشسوزی یک کلاس را در پی داشت و چون دانشآموزان در کلاس حضور نداشتند از سوانح احتمالی در امان ماندند.
رئیس سازمان نوسازی مدارس: 23000 کلاس درس با بخاری نفتی گرم میشوند
همچنین در آبان سال 1396 نیز انبار مدرسه «زینبیه» خرمآباد دچار آتشسوزی شد. چهار تن از دانشآموزان این مدرسه دچار مسمومیت دود و دو تن از آنان به بیمارستان اعزام شدند.
از این دست سوانح در مدارس لرستان کم نیست. نشت نفت یک بخاری در دبستان «عصمتالله چوبتراش» روستای میانگلال خرمآباد در بهمن 1395 نیز منجر به آتشسوزی شد و براثر این اتفاق گچکاری ساختمان و تأسیسات برق آن آسیب دید.
آوار سیل بر سر مدارس
در کنار حوادث ناشی از آتشسوزی، سیل فروردین 1398 بار دیگر نام استان لرستان را در حوزۀ مدارس به صدر اخبار برد و 115 مدرسه را تخریب و 35 هزار دانشآموز را آواره از درس کرد. همچنین 179 مدرسه نیز بهطور کامل براثر سیل از بین رفت.
این سیل اما علاوهبر خسارتهای متعدد بودجهای را نیز به آموزشوپرورش لرستان اختصاص داد تا به گفته مرحوم محمدرضا حیدری، مدیرکل سابق نوسازی و تجهیز مدارس این استان بیشترین میزان اعتبار سیل برای بازسازی به لرستان تعلق بگیرد.
او میزان اعتبارات جذبشده را از استانهای خوزستان و گلستان بیشتر خوانده و از اختصاص60 میلیارد تومان اعتبار به فضاهای آموزشی خسارتدیده از سیل به لرستان در فروردین 1398 خبر دادهبود.
مدارس تخریبی لرستان نیازمند به بازسازی
هر چند اعتبار اختصاصداده شده کفاف تجهیز مدارس لرستان را نداد و آمار مدارس نیازمند تخریبی و بازسازی این استان در دیماه امسال ازسوی امیر غفورینژاد مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس لرستان 2 هزار و 344 مدرسه اعلام شد.
او اعتبار لازم برای بازسازی و تخریب مدارس لرستان را هزار و 640 میلیارد تومان اعلام کرده و گفتهبود که برای مقاومسازی 536 کلاس درس در این استان نیز به 225 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
این مسئول در حالی به آمار مدارس تخریبی لرستان در سال 1400 اشاره کردهبود که تعداد مدارس هوشمند در این استان 783 مدرسه اعلام شدهاست و برای هوشمندسازی 3 هزار و 177 مدرسه دیگر نیز 450 میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا همچنان سقف مدارس لرستان کوتاه از نوسازی و تجهیزات باشد.
مدارسی که ایمن نیستند
مقاومسازی مدارس تخریبی و برچیدهشدن بخاریهای نفتی موضوع تازهای در لرستان نیست، در سالهای اخیر هر بار مسئولان به انحای مختلف قول آن را داده بودند، بهطوری که داریوش ورناصری معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی مدارس کشور در سال 1398 گفتهبود که در این استان براساس آخرین آمار حدود 3 هزار کلاس درس دارای بخاری نفتیست و عزم خود را جزم کردهایم که تا ابتدای مهرماه همان سال آنها را جمعآوری کنیم.
اما امیر غفورینژاد مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان در آبان امسال گفتهبود اگر اعتبارات دولتی نوسازی مدارس این استان سالانه بیشاز 30 میلیارد تومان وجه نقد باشد، بیشاز 30سال زمان لازم است تا بتوان 30 درصد فضای ناایمن آموزشی لرستان را استاندارد کرد.
همچنین سید عیسی سهرابی سرپرست آموزشوپرورش لرستان در آذرماه امسال اعلام کردهبود که 30 درصد فضاهای آموزشی و تجهیزات گرمایشی این استان نیاز به ایمنسازی دارد.
رفتوآمد سخت در بارشها
حالا پساز گذشت دو سال از سخنان معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی مدارس کشور هنوز وجود بخاریهای نفتی در برخی از مدارس لرستان خبرآفرینی میکند. در تازهترین این رویدادها مدرسهای در روستای گورمحمد تیزاب بخش میربگ جنوبی شهرستان دلفان در صدر اخبار کرونا و سیل قرار گرفتهاست.
این روستا بنا به اعلام مردم آن گازکشیست و حتی برای مدرسه نیز شوفاژ خریداری شدهاست، اما چون هنوز به گاز متصل نشده دانشآموزان و معلمان در سرمای استخوانسوز از بخاری نفتی استفاده میکنند.
یکی از اهالی روستای گورمحمد تیزاب در گفتوگو با گفت که این روستا واقع در بخش مرکزی دهستان میربگ است و با شهر دلفان 55کیلومتر فاصله دارد.
درس با بوی نفت
او میگوید که زیرسازی راه دسترسی روستای گورمحمد در چند سال گذشته انجام شدهاست، اما بهمرور زمان از بین رفته و جاده خاکی شدهاست تا رفتوآمدها در بارش بهسختی انجام شود.
این ساکن روستای گورمحمد شغل بیشتر مردم این روستا را دامپروری میداند. به گفته او 140 خانوار در روستای گورمحمد تیزاب زندگی میکند و کشاورزی سنتی و ناهمواربودن زمینهای مزارع جوانان را آوارۀ میدانهای کارگری در تهران کردهاست.
او مدرسه روستای گورمحمد را دارای 25 دانشآموز میداند و میگوید که گازکشی این روستا در پاییز امسال انجام شد، اما پیمانکار آموزشوپرورش با وجود لولهکشی و نصب شوفاژ هنوز این مدرسه را به گاز تجهیز نکردهاست.
هیزمهایی برای سردی مدرسه
سید حسن نورالهی مسئول هیئت روستای گورمحمد تیزاب نیز در گفتوگو با گفت که گاهی روزها دانشآموزان این مدرسه باید پشتههای چوب را برای گرمشدن کلاس روی کول بگذارند.
مسئول هیئت روستای گورمحمد تیزاب میگوید که تا هنوز اداره گاز و آموزشوپرورش لرستان برای گازکشی مدرسه این روستا اقدام نکرده و علاوهبر آن بارش برف بر شدت سرمای مدرسه افزودهاست.
نورالهی روستای گورمحمد را دورافتاده میخواند و اعلام میکند که برخی از خانههای این روستا هنوز به گازکشی متصل نیست و خیرانی نیز در دسترس نیستند که به رفع مشکل دبستان «شهید فلاحی» کمک کنند.
در حالی ضریب نفوذ گازرسانی روستایی در لرستان بنا به اعلام کریم گودرزی مدیرعامل شرکت گاز این استان به 92.5 درصد رسیدهاست که هنوز بخاریهای نفتی در برخی از مدارس لرستان میسوزد و شعلههای آتش کلاسهای سرد را گلستان نمیکند.
انتهای پیام/644/ش