بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین، آلمان، به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا را با چالش مواجه کرده و برنامههای این کشور برای جدایی از انرژی هستهای را در روند معکوس قرار میدهد.
به گزارش گروه بینالملل ، بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین و اختلال در عرضه گاز از روسیه برنامه های بزرگترین اقتصاد اروپا، آلمان برای جدایی از انرژی هستهای و توقف نیروگاه ها تا پایان امسال را زیر سوال برده و بحث ها در این باره را داغ کرده است.
در این شرایط حتی سبزهای آلمان هم که از حامیان محیط زیست هستند می توانند تصور کنند که نیروگاه های هستهای در آلمان مدت طولانی تری فعال بمانند.
روزنامه اتریشی "وینر سایتونگ" در مطلبی در این باره نوشت: تاریخ برای توقف نیروگاه های فعال هستهای باقی مانده در آلمان از مدت ها پیش اتخاذ شده است.
بر اساس تصمیمات اتخاذ شده سه نیروگاه هستهای آخر آلمان در 31 دسامبر سال جاری میلادی باید کار خود را متوقف کند. قطع تدریجی انرژی هستهای، که پس از فاجعه رآکتور هستهای در فوکوشیمای ژاپن در سال 2011 در آلمان آغاز شد، حالا می تواند حداقل به طور موقت با توجه به جنگ در اوکراین روند معکوسی پیدا کند؛ زیرا اگر گاز بسیار کمی از روسیه از طریق خط لوله نورد استریم 1 به آلمان برسد پرجمعیت ترین کشور و بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا در معرض خطر جدی بحران انرژی قرار می گیرد.
بنابراین، همه گزینهها در حال حاضر مورد بحث هستند و علاوه بر رهبر اپوزیسیون CDU/CSU، کوچکترین حزب حاکم، لیبرال دموکرات نیز از تجدید حیات انرژی هستهای در این کشور حمایت میکند.
فردریش مرز، رئیس حزب دموکرات مسیحی آلمان به روزنامههای گروه رسانهای Funke گفت: ما باید اجازه دهیم این عملیات ادامه یابد تا زمانی که خطر گلوگاه از بین برود. "کریستین دور"، رئیس فراکسیون حزب لیبرال دموکرات هم از اقدامی با ابعاد اروپایی در تمدید طول عمر نیروگاههای هستهای آلمان سخن گفته و اظهار داشت: نه تنها آلمان، بلکه تمام اروپا با بحران جدی انرژی مواجه است.
در آلمان، گاز طبیعی در درجه اول برای گرمایش استفاده می شود. اما به تولید برق نیز کمک می کند. اگر قرار باشد آلمان برای مدت طولانی تری به انرژی هستهای متکی باشد، می تواند از گاز بیشتری برای گرمایش استفاده کند.
طبق گزارش موسسه Fraunhofer برای سیستم های انرژی خورشیدی، سه نیروگاه عامل Emsland در نیدرزاکسن، Isar 2 در باواریا و Neckarwestheim 2 در بادن-وورتمبرگ حدود 6.4 درصد از برق آلمان را در سال جاری تولید کردند. این بدان معناست که برق تولید شده از انرژی هستهای در سال جاری میتواند حدود 4.5 میلیون خانوار چهار نفره را برای یک سال با مصرف متوسط تامین کند.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد فدرال آلمان هم ادامه فعالیت نیروگاه های هستهای باقیمانده در آلمان را پس از پایان سال تحت شرایط خاص رد نمی کند.
هابک در این باره گفته است: برای اطمینان از ولتاژ معکوس کافی در شبکه، ظرفیت معینی از نیروگاه ضروری است. هابک گفت: و اکنون ما در حال بررسی این هستیم که آیا امسال آنقدر شرایط افراطی است که باید سناریوی جدیدی برای آن باز شود.
کریستین لیندنر، وزیر دارایی فدرال آلمان هم پیشتر در مورد این موضوع اظهار نظر کرده بود. وی در سخنانی اظهار داشت که فکر میکند این امکان وجود دارد که آلمان مجبور شود برای مدت طولانی با توجه به بحران انرژی به انرژی هستهای متوسل شود. این مقام آلمانی گفت: این به سالهای زیادی مربوط نمیشود، اما ممکن است مجبور شویم به این ایده که هنوز در سال 2024 به انرژی هستهای نیاز داریم روی آوریم.
منفرد وبر، رئیس حزب مردم در پارلمان اروپا و از سیاستمداران حزب سوسیال مسیحی آلمان هم نظری مشابه دارد و در گفتگویی با نشریه بیلد گفت: دولت فدرال آلمان باید تمام امکانات خود را برای تامین انرژی به کار گیرد. در غیر این صورت، با توجه به بحران انرژی در اروپا در آینده درک کمی در کشورهای همسایه ما وجود خواهد داشت. بنابراین، به گفته وبر، عمر باقیمانده راکتورهای فعال هستهای در آلمان هنوز باید افزایش یابد. وبر از نمایندگان کشورهای اتحادیه اروپا خواست تا با همبستگی از بحران اقتصادی جلوگیری کنند.
مایکل کروز، از سیاستمداران بخش انرژی حزب لیبرال دموکرات آلمان هم ایده تمدید عمر نیروگاه های هستهای تا بهار 2024 را مطرح کرد. وی گفت: این دورهای است که ما با کمبود انرژی تهدید می شویم.
ودویگ هارتمن، رهبر فراکسیون گرینلند بایرن نیز ادامه فعالیت نیروگاه های هستهای باقیمانده را پس از پایان سال رد نمی کند. وی در این باره گفت: در بایرن خطر تنگناهای عرضه در زمستان بیشتر از سایر ایالت های فدرال است.
هوبرت آیوانگر، وزیر اقتصاد ایالت بایرن هم یک قدم فراتر رفته و نه تنها خواهان افزایش طول عمر نیروگاه های موجود است، حتی پیشنهاد فعال سازی مجدد نیروگاه های هستهای Gundremmingen C، Brokdorf و Grohnde را که قبلاً تعطیل شده بودند، ارائه کرد. این نیروگاه ها در پایان سال 2021 از شبکه خارج شدند.
سیاستمداران محافظه کار و لیبرال آلمان حتی می خواهند نیروگاه های هستهای را تا سال 2024 فعال نگه دارند. برجسته ترین مدافع این ایده مارکوس زودر، نخست وزیر ایالت بایرن از حزب سوسیال مسیحی است. تقریباً هیچ مزرعه بادی در بایرن وجود ندارد - و ساخت آنها به کندی در حال پیشرفت است. در عین حال، هیچ خط فشار قوی وجود ندارد که بتواند به طور موثر برق را از شمال منتقل کند. همچنین تنها چند نیروگاه زغال سنگ در بایرن وجود دارد که می تواند تولید برق را به عهده بگیرد.
"اولاف شولتز"، صدراعظم آلمان البته می خواهد قبل از تصمیم گیری در این باره منتظر نتایج دومین تست استرس در مورد امنیت تامین برق باشد. نتایج این تست قرار است در چند هفته آینده در دسترس باشد. ساسکیا اسکن، رهبر حزب سوسیال دموکرات در گفتگویی اظهار داشت که اولین تست استرس در بهار نشان داد که همه چیز مخالف ادامه فعالیت نیروگاه های هسته ای آلمان است.
در این میان حزب سبز هم که از مخالفان سرسخت تمدید استفاده از انرژی هستهای است البته در این باره نرم تر شده است. ریکاردا لانگ، رهبر این حزب عملیات تمدید کار نیروگاه های هسته ای را رد نمی کند، اما تمدید آن با کمک سبزها را ممکن نمی داند.
برای اینکه تمدید استفاده از انرژی هسته ای از نظر قانونی امکان پذیر شود، پارلمان آلمان باید قانون انرژی اتمی را تغییر دهد، زیرا در پایان سال تمام مجوزهای بهره برداری نیروگاه های هستهای در آلمان منقضی می شود. بررسی دوره ای ایمنی (PSÜ) نیز در این قانون آمده است. این روند هر ده سال یکبار انجام می شود.
بر اساس اطلاعات وزارت امور اقتصادی و محیط زیست، در صورت ادامه عملیات این نیروگاه ها پس از پایان سال، بررسی ایمنی جدید کاملاً ضروری است.
جنگ اوکراین و مناقشات گازی با روسیه شرایط بسیار سختی را برای بسیاری کشورهای اروپایی ایجاد کرده است.
قطع وابستگی به گاز روسیه تا سال 2024 در دستور کار ایتالیا
ایتالیا هم می خواهد تا سال 2024 به طور کامل از گاز روسیه مستقل شود.
"روبرتو سینگولانی"، وزیر انتقال زیست محیطی ایتالیا، در یک کنفرانس مطبوعاتی که در آن به بررسی وضعیت گاز روسیه پرداخت، گفت: اگر صرفه جویی در انرژی و منابع جدید را در کنار هم جمع کنید ما در نیمه دوم سال 2024 به طور کامل از عرضه گاز روسیه مستقل خواهیم شد.
سینگولانی روز چهارشنبه گفت، ایتالیا ذخایر گاز کافی برای جلوگیری از بحران عرضه تا پایان زمستان آینده در صورت بستن شیر گاز توسط روسیه را دارد. وی همچنین افزود که انتظار جیره بندی در مقیاس بزرگ را ندارد. ایتالیا امیدوار است تا پایان سال یا زودتر ذخیره سازی 90 درصد یا بیشتر پر شود.
این مقام ایتالیایی هنگام ارائه جزئیات طرح صرفه جویی در مصرف انرژی گفت: ایتالیا می خواهد با کاهش دمای ساختمان های عمومی و منازل شخصی به میزان یک درجه و کاهش گرمایش به میزان یک ساعت در روز، سالانه 2.5 میلیارد متر مکعب گاز صرفه جویی کند.
سینگولانی گفت: در صورت بدتر شدن وضعیت عرضه میتوانیم یک طرح ریاضت اقتصادی سختگیرانهتر را اجرا کنیم، اما در حال حاضر امنیت انرژی تضمین شده است. ایتالیا پس از حمله به اوکراین، چندین قرارداد برای کاهش اتکای خود به گاز روسیه منعقد کرده است و الجزایر اکنون منبع اصلی واردات آن است.
انتهای پیام/