غسان ملحم استاد دانشگاه لبنان در گفت و گو با خبرشناستاکید کرد که این کشور تحت هیچ شرایطی حتی زیر تحریم های سخت هم حاضر نیست رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد و به روند عادی سازی روابط با این رژیم تن بدهد.
به گزارش گروه بینالملل ، این گفت و گو به بهانه توافق ترسیم مرزهای دریایی بین لبنان و رژیم صهیونیستی صورت گرفته است؛ توافقی که ماه گذشته حاصل شد و بسیاری آن را یک موفقیت دیپلماتیک برای لبنان و از پیامدهای توان نظامی مقاومت می دانند.
در ادامه ویدیو و متن کامل این گفت و گو با غسان ملحم که به صورت اسکایپی انجام شد، می آید:
تسنیم: آقای دکتر ملحم، ضمن سلام و خوش آمدگویی به شما به عنوان میهمان برنامه امروز، متشکرم که برای گفت وگو با وقت گذاشتید. همانطور که می دانید دولت لبنان به تازگی به طور رسمی اعلام کرد که بر سر مساله ترسیم مرزهای آبی میان لبنان و رژیم صهیونیستی با این رژیم به توافق رسیده است. ابتدا اگر ممکن است توضیح دهید، اهمیت این توافق برای لبنان چه بود؟ چگونه این توافق می تواند به نفع منافع کشور لبنان باشد و آیا درآمدهای مالی که در آینده از این توافق عائد لبنان خواهد شد، از جمله از طریق فروش انرژی، باعث شکوفایی اقتصادی در لبنان خواهد شد؟
غسان ملحم: با سلام به شما. سوال مهمی را مطرح کردید که من در ادامه پاسخ آن را خواهم داد. این توافق، با این روش عاقلانه و مورد قبول، توافقی بسیار مهم برای کشورمان لبنان به شمار می آید؛ زیرا راه و مجال گسترده ای را برای اکتشاف و استخراج انرژی از آب های لبنان در آینده فراهم می کند. این اقدام می تواند پس از رفع تحریم شرکت هایی که می توانند عملیات اکتشاف و استخراج نفت و گاز انجام دهند، صورت خواهد گرفت.
صرفنظر از اینکه کشف و استخراج نفت از این مناطق سال های زیادی به طول می انجامد، باید تاکید کنم که وجود این منابع انرژی و این ثروت طبیعی، همچنین توان و نیروی به کار گیری آن پس از دستیابی به این توافق که پیشتر هم عرض کردم، توافقی معقول و قابل قبول است و برای لبنان و مردم لبنان دستاورد بزرگی به شمار می رود؛ به ویژه در این شرایط اقتصادی و اوضاع اجتماعی نامناسب، البته به شرط آن که اطمینان و ضمانت چگونگی به کارگیری این ثروت طبیعی برای منابع و اهداف ملی برجسته، و در خدمت منافع ملی لبنان روشن و واضح گردد. آن هم ابتدا در سایه فسادی که ملت لبنان از آن رنج می کشد، که مشکلی داخلی به شمار می رود، سپس به دلیل وجود تحریم هایی که از خارج به لبنان تحمیل شده است.
تسنیم: سؤال دیگری که در اینجا مطرح است این است که نقش مقاومت در مسیر دستیابی به این توافق را چگونه ارزیابی می کنید؟ مقاومت چگونه توانست از گروه مذاکره کننده لبنانی برای دستیابی به توافق با رژیم اشغالی حمایت کند؟
غسان ملحم: این سوال نیز بسیار مهم است. نقش مقاومت در این مسأله بسیار اساسی بود، به ویژه در حمایت از حقوق لبنان و ثروت های طبیعی آن در مواجهه با دشمن صهیونیستی.
به نظر من موضع مقاومت تنها به حمایت از گروه مذاکره کننده لبنانی خلاصه نمی شود، بلکه باید اذعان کنم مقاومت در ایستادگی، حمایت و دفاع از حقوق قانونی لبنان، دولت و شخص رئیس جمهور نیز نقش مهمی ایفا کرد. اگر مقاومت نبود و لبنان از اهرم حمایت آن برخوردار نبود، یا از این سلاح بهره نمی برد، امکان نداشت لبنان بتواند به چنین دستاوردی برسد.
شواهد تاریخی متعددی نشان می دهد، رویارویی با رژیم دشمن صهیونیستی و تجاوزهای پی در پی این رژیم به لبنان که همچنان نیز ادامه دارد؛ ثابت کرد مقاومت عنصر قدرت لبنان برای مبارزه با دشمن اسرائیلی است، این زبان حال رئیس جمهور لبنان در سخنرانی زنده خود در تلویزیون ملی لبنان است که گفت: "مقاومت، قدرت لبنان در برابر رژیم دشمن اسرائیلی است." به همین موضوع اکتفا می کنم که مقاومت پیام های سیاسی و غیر سیاسی، پیام نظامی و نیز پیام های میدانی و جنگی بسیاری برای رژیم صهیونیستی ارسال کرد و یک معادله ی مشخصی را در چارچوب توازن استراتژیک و موازنه بازدارندگی در برابر دشمن اسرائیلی به وجود آورد. در نهایت می توانم بگویم که رژیم اسرائیل در پی این معادله مقاومت، به خواسته های لبنان تن داد. مقاومت این معادله را نه به عنوان شرط یا شروط، بلکه تنها برای دستیابی به خواسته ها و حقوق لبنان به کار گرفت.
تسنیم: آقای دکتر غسان همانطور که در جریان هستید، ادعاهایی در رابطه با این توافق مطرح شده، یا بهتر است که سوال را این گونه مطرح کنم که آیا این توافق می تواند نوعی سازش در روابط لبنان و اسرائیل به شمار آید؟ یا همانطور که برخی ها مدعی هستند، این توافق می تواند، مقدمه ای برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی باشد، یا به نظر شما، توافق صورت گرفته، که طی مذاکراتی غیر مستقیم انجام شده است، تنها تعهدی برای تضمین حقوق لبنان است؟ و آیا این مسأله بر تصمیمات ثابت لبنان در مورد عدم به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به هر شکل و صورتی، تاثیر می گذارد یا خیر؟
غسان ملحم: لبنان در طول تاریخ مخالف سازش با رژیم دشمن صهیونیستی بوده است، و باید اذعان کنم برخی در منطقه و کشور می گویند: لبنان آخرین کشوری خواهد بود که معاهده صلح را با به اصطلاح اسرائیل امضا می کند!.
باید بگویم که ما حتی با این حرف هم مخالفیم، و می گویم ما در صدد سازش با اسرائیل نیستیم. و توافقی مبتنی بر صلح با اسرائیل یا تسلیم شدن در برابر خواسته رژیم صهیونیستی، نه دیروز، نه امروز و نه فردا یا آینده نخواهیم داشت. هیچ کدام از اینها اصلا وارد نیست. ما این رژیم را به رسمیت نمی شناسیم. من بر این باورم، رژیم صهیونیستی، یک رژیم جعلی و غیرقانونی و موقت است که از بین خواهد رفت. ما هیچ گاه، نه در زمان صلح و نه در زمان جنگ، حتی در زمان تحریم ها و در بدترین شرایط تحریم ها نیز در صدد به رسمیت شناختن این رژیم نبوده ایم.
بنابراین، توافق انجام شده، به منزله سازش، ترویج یا مقدمه ای برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، خدای نکرده، نیست. و دلیل آن نیز، مذاکرات پیشین برای توافق بود، یا بهتر است ذکر کنم، این حوادث بودند که توافق میان لبنان و اسرائیل را به وجود آوردند. آن هم در مذاکراتی که به طور غیرمستقیم انجام شد. تکرار می کنم مذاکرات غیر مستقیمی که با وساطت و میانجیگری آمریکا و نظارت جهانی شکل گرفت، حتی بدون آن که امضایی بر اسناد این توافق وارد شده باشد.
این توافق، یک معاهده بین المللی نیست. هر کسی هر چه می خواهد بگوید بذار بگوید. در واقع، برخی ها در داخل یا خارج تلاش می کنند به این توافق حمله کنند، برغم اینکه خود جناب رئیس جمهور شخصا تاکید کرد که مساله عادی سازی از طرف لبنان کاملا غیر قابل قبول است. علاوه بر این باید بگویم که در لبنان، بسیاری از جریان های سیاسی، اجتماعی و اکثریت جامعه لبنان، با عادی سازی روابط با اسرائیل مخالف هستند.
ما نیز در اینجا باید نقش مقاومت و کسانی که حامی مقاومت هستند، یادآوری کنیم. علاوه بر آن از همه کسانی که برای این مسأله شهید دادند، مجروح و جانباز شدند و برای مبارزه با رژیم دشمن صهیونیستی خون دادند، یاد می کنیم. بنابراین تصریح می کنم، سازش، در طول تاریخ برای لبنان موضوعی غیر وارد و غیرقابل پذیرش است، و این مخالفت تا آخرین نفس ادامه خواهد یافت.
تسنیم: دکتر غسان اجازه بفرمائید سوال آخر را هم از شما بپرسم که نتایج این توافق چه تاثیری بر جو داخلی لبنان و همچنین رژیم صهیونیستی خواهد داشت؟ آیا این توافق بر انتخابات ریاست جمهوری لبنان در آینده اثر می گذارد؟
غسان ملحم: بسیار خوب اشاره کردید، به این سؤال در قالب سه نکته پاسخ می دهم. ابتدا آن چه به تاثیر توافق بر اوضاع و احوال موجود در لبنان مربوط است، می توانیم به عنوان ناظران سیاسی این موضوع، بگوییم این مسأله مقدمه ای برای حل اوضاع کشور و هر آن چه که از این توافق به دست می آید، به روشی که در ابتدا به آن اشاره کردم، توافقی عاقلانه و قابل قبول است، که توسط رئیس جمهور، نیروی مقاومت و سلاح مقاومت به دست آمد. همچنین فرصت پیش آمده، در این چارچوب و در این زمان با وجود واکنش ها، آثار، پیامدها و نتایج جنگ روسیه-اوکراین که نیاز ضروری اروپا را به انرژی آب های مدیترانه به وجود آورد؛ بنابراین منجر به ایجاد چنین توافقی شد.
طبیعی است که بگوییم این توافق قاعدتا باید منجر به کنار زدن تحریم ها علیه لبنان خواهد شد. این توافق این اجازه را به شرکت های بین المللی برای اکتشاف و استخراج نفت و گاز از این آب ها، حتی اگر برای زمانی طولانی به طول بینجامد، فراهم خواهد ساخت. مسیری است که به صورت خودکار باعث کاهش تحریم و فشارها علیه لبنان می شود. لازم است اضافه کنم، این تحریم ها در نتیجه حصر لبنان و تحت فشار قرار دادن لبنان از سوی نیروهای تحریم کننده و نیروهایی که در داخل و خارج از کشور با این تحریم ها همراه شدند، بوجود آمده است.
اما در مورد انتخابات ریاست جمهوری، به اعتقاد من، اگرچه برای برخی که در تلاشند تنها ریاست جمهوری را بدست بیاورند، متاسف هستم؛ باید بگویم که قدرت معنوی بدست آمده از این توافق، در نهایت منجر به انتخاب یک رئیس جمهور جدید خواهد شد، که به سرعت روی کار آمده و فعالیت خود را آغاز کند، زیرا لبنان دیگر نمی تواند خلیء قدرت را تحمل کند. و به محض آن که راه حل مشکلات لبنان پیدا شود، اوضاع کشور بهبود خواهد یافت.
اما به طور معمول رسیدن به این توافق به طور کلی، به نفع رژیم صهیونیستی بود، زیرا از بالا گرفتن احتمال وقوع جنگ میان لبنان و رژیم صهیونیستی جلوگیری کرد. چرا که اینگونه جنگ بسیاری هزینه آور خواهد بود. و نیز این توافق در راستای خواسته کشورهای اروپایی و آمریکا یعنی لزوم عدم لغزش به سوی اتفاقات ناخوشایند، بدست آمده است. آن هم در شرایط سخت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی که اروپایی ها و غرب در نتیجه ادامه جنگ روسیه-اوکراین در زمستان پیش رو با آن رو به رو خواهند شد. من قبلا در برنامه های دیگر به این موضوعات اشاره کرده بودم و به همین مقدار در پاسخ به سؤال شما اکتفا می کنم.
انتهای پیام/