نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت با اشاره به اینکه ادامه حملات طرف اوکراینی به نیروگاه زاپوروژیه جهان را به آستانه یک فاجعه هستهای سوق میدهد، گفت: در این صورت، تمام مسئولیت آنچه رخ دهد بر عهده حامیان غربی مقامات کییف خواهد بود.
به گزارش گروه بین الملل ، "رافائل گروسی" رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که در حال حاضر هیچ تهدید فوری برای امنیت نیروگاه هستهای زاپوروژیه (Zaporozhye) وجود ندارد. وی شب گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: «بر اساس ارزیابی من، در حال حاضر هیچ تهدید فوری برای ایمنی هستهای در نیروگاه زاپوروژیه وجود ندارد. با این حال، وضعیت ممکن است در هر لحظه تغییر کند.»
گروسی در عین حال این واقعیت را مورد توجه قرار داد که گلوله باران این نیروگاه در روزهای اخیر به شدت وضعیت امنیتی پیرامون این تاسیسات را وخیمتر کرده و به همین دلیل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار پایان دادن "فوری" به درگیریهای نظامی در اطراف نیروگاه زاپوروژیه است تا به کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه داده شود در اسرع وقت از این تاسیسات بازدید کنند.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی یادآور شد که تماسها با روسیه، اوکراین و سازمان ملل به منظور فراهم سازی شرایط اعزام کارشناسان به نیروگاه هستهای زاپوروژیه را تشدید میکند. رافائل گروسی در نشست شورای امنیت یادآور شد: «من در حال رایزنی هستم و قصد دارم گفتگوهای خود با طرف اوکراینی، فدراسیون روسیه و البته با مقامات سازمان ملل را افزایش دهم، زیرا اداره ایمنی و امنیت سازمان ملل باید در این روند مشارکت داشته باشد تا بتوانیم یک سفر ماموریتی بسیار مورد نیاز به نیروگاه هستهای زاپوروژیه را سازماندهی کنیم.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز تاکید کرد که نیروگاه هستهای زاپوروژیه نباید به عنوان بخشی از هیچ عملیات نظامی مورد استفاده قرار گیرد. وی خواستار دست یابی به توافقی بین دو طرف مناقشه بر سر ایجاد یک محیط امن در اطراف این نیروگاه شد و این مسئله را بسیار مهم دانست.
این در حالی است که طبق اطلاعات وزارت دفاع روسیه، دقیقاً روز پنجشنبه، واحد توپخانه نیروهای مسلح اوکراین به سمت نیروگاه هستهای زاپوروژیه شلیک کرد که در نتیجه نیروگاه حرارتی و تجهیزات استخرهای سیستم خنک کننده تا حدی آسیب دید. البته به لطف اقدامات مؤثر و ماهرانه پدافند هوایی نیروهای مسلح این کشور، امنیت زیرساختارهای حیاتی تأسیسات و پایداری راکتورهای اتمی حفظ شد. در حال حاضر سطح رادیواکتیو در منطقه طبیعی است و هیچ آلودگی ثبت نشده است.
نیروگاه زاپوروژیه واقع در شهر "انرگودار" از ماه مارس تحت کنترل نیروهای نظامی روسیه قرار گرفته است. از اوایل ماه آگوست، نیروهای اوکراینی چندین بار از جمله با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، توپخانه سنگین و موشکاندازهای چندگانه به این تاسیسات هستهای حمله کردهاند.
شرکت "انرگواتم" اوکراین ادعا میکند که طرف روسی نیروگاه هستهای زاپوروژیه را مین گذاری کرده است. وزارت دفاع روسیه این اطلاعات را تکذیب میکند. اوکراین همچنین پیشنهاد ایجاد یک منطقه غیرنظامی در اطراف این نیروگاه را مطرح کرده و وزارت خارجه ایالات متحده از این ابتکار حمایت میکند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز صد و هفتادم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
بازدید کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه زاپوروژیه در آینده نزدیک ممکن خواهد شد
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین صبح امروز، جمعه در گفتگو با خبرنگاران روس اعلام کرد که مقامات مسکو امیدوارند که یک بازدید زودهنگام از سوی گروه ناظران آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوروژیه انجام شود و این سفر ممکن است تا پایان ماه آگوست یا اوایل ماه سپتامبر (اوایل شهریور ماه) انجام شود.
اولیانوف گفت: «هیچ وضوحی در خصوص زمان بندی این بازدید وجود ندارد. با توجه به تماسهای من با مدیر عامل آژانس و اظهارات کلی وی، به نظر میرسد که او مایل است هر چه زودتر چنین ماموریتی را انجام دهد. به خصوص در شرایطی که گلوله باران نیروگاه زاپوروژیه همچنان ادامه دارد. البته اینکه چه زمانی میتوان این ماموریت را انجام داد؟ هیچ کس، از جمله خود آقای گروسی پاسخ دقیقی به این سئوال نخواهد داد.»
وی یادآور شد که فدراسیون روسیه در حال آماده سازی سفر بازرسان آژانس در ماه مه-ژوئن بود، ولی در آخرین لحظه این سفر مورد تایید اداره امنیت دبیرخانه سازمان ملل قرار نگرفت، چرا که آنها این قدرت را دارند که اجازه دهند یا سفر به مناطق مورد مناقشه را مسدود کنند.
این دیپلمات روس با این حال یادآور شد که روسیه و اوکراین در حال حاضر در خصوص ایمنی این نیروگاه هستهای هیچ مذاکرهای نمیکنند.
نماینده دائم روسیه در وین: تحریمهای ضدروسی کاملا شکست خورده است
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین تاکید کرد که اقدامات محدودکننده اعمال شده علیه مسکو نتیجه مورد نظر عاملین آنها را نداشته است.
وی صبح امروز، جمعه، در گفتگو با خبرنگاران روس گفت: نتیجه اصلی که میتوانیم و باید از تجربیات تقریباً شش ماه گذشته بگیریم، این است که تحریمهای ضد روسی کاملاً شکست خورده است و این یک واقعیت است.
اولیانوف بار دیگر تاکید کرده که راهبرد پیروی از دستورات رسیده از ایالات متحده، برای اتحادیه اروپا یک خودکشی سیاسی است.
جوزپ بورل، مسئول اصلی سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، در پایان نشست ماه گذشته وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، گفته بود که کشورهای عضو، با وجود شرایط دشوار، باید خستگی ناشی از تحریمها علیه روسیه را تحمل کنند و باید به حمایت خود از اوکراین و رعایت محدودیتهای توافق شده ادامه دهند.
درخواست وزارت خارجه آمریکا از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازدید فوری از نیروگاه هستهای زاپوروژیه
بانی جنکینز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات شب گذشته اعلام کرد که بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) از نیروگاه هستهای زاپوروژیه قابل تعویق نیست و باید در اسرع وقت انجام شود.
جنکینز در جریان نشست شب گذشته شورای امنیت سازمان ملل متحد، گفت: «با توجه به تشدید خطرات، این سفر را نمی توان دیگر به تعویق انداخت». وی همچنین افزود که ایالات متحده از نظریه طرف اوکراینی برای ایجاد یک منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه هستهای زاپوروژیه حمایت میکند.
آمریکا: روسیه باید مسئولیت کامل خطرات احتمالی نیروگاه هستهای زاپوروژیه را بر عهده بگیرد
وزارت امور خارجه ایالات متحده بر این باور است که روسیه مسئول هر نوع خطرات احتمالی در نیروگاه هستهای زاپوروژیه است که توسط نیروهای مسلح اوکراین به طور منظم گلوله باران میشود.
این مسئله را بانی جنکینز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز پنجشنبه اعلام کرد. وی گفت: «روسیه تنها کسی است که با راه اندازی یک "جنگ خانمان سوز" این خطرات را برای نیروگاه هستهای زاپوروژیه ایجاد کرده است و تنها این کشور می تواند با خروج نیروهایش از خاک اوکراین، این خطرات را از بین ببرد.»
در همین رابطه، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل یادآور شد که حامیان غربی مقامات کییف مسئولیت وقوع یک فاجعه هستهای در نیروگاه زاپوروژیه را بر عهده خواهند داشت.
چین خواستار مذاکره برای کاهش خطرات پیرامون وضعیت نیروگاه هستهای زاپوروژیه شد
ژانگ جون، نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد شب گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد که مقامات پکن در رابطه با وخامت اوضاع پیرامون نیروگاه نیروگاه هستهای زاپوروژیه، از هر دو طرف درگیری در دونباس و اوکراین انتظار دارند تا مذاکراتی را در این خصوص آغاز کنند.
این دیپلمات چینی گفت: «بحران ادامه دارد. ما به طرفهای درگیر توصیه می کنیم که بر سر یک میز نشسته و مذاکره کنند تا راه حلی برای این مسئله بیابند.»
نبنزیا: تنها نماینده اوکراین روسیه را به حمله به نیروگاه هستهای زاپوروژیه متهم کرد
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد این واقعیت را مورد توجه قرار داد که تنها یک دیپلمات و آنهم نماینده اوکراین در نشست شورای امنیت که روز پنجشنبه برگزار شد، تلاش کرد تا موضوع بمباران ادعایی نیروگاه هستهای نیروگاه هستهای زاپوروژیه توسط نیروهای روسی را مطرح کند.
این دیپلمات روس تاکید کرد که در حالی که وضعیت این منطقه کاملاً روشن است و حتی کشورهای غربی نیز چنین ادعایی را تکرار نکردند، چرا که نمیتوان این واقعیت را نادیده گرفت که "نیروهای مسلح اوکراین دائما در حال گلوله باران نیروگاه هستهای زاپوروژیه هستند".
واسیلی نبنزیا همچنین به خبرنگاران اطمینان داد: نیروگاه هستهای زاپوروژیه یکی از تاسیسات غیرنظامی در اوکراین است و به همین دلیل نیروهای مسلح روسی آن را تحت حفاظت خویش قرار دادهاند تا از آسیب دیدن آن جلوگیری کنند، برای اینکه ما از عواقب آن مطلع هستیم و در مورد عواقب احتمالی، اگر روزی حمله به نیروگاه منجر به انتشار مواد رادیواکتیو شود هشدار دادهایم.
دیپلمات روس: مسئولیت وقوع یک فاجعه هستهای در نیروگاه زاپوروژیه به عهده حامیان مقامات کییف است
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد در جریان نشست روز پنجشنبه شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت پیرامون نیروگاه هستهای زاپوروژیه اعلام کرد که ادامه گلوله باران این تاسیسات توسط نیروهای مسلح اوکراین، جهان را به یک فاجعه هستهای نزدیک کرده است. وی تاکید کرد که اگر پیشبینیها برای یک فاجعه هستهای محقق شود، تمامی مسئولیت آنچه رخ داده به عهده حامیان مقامات کییف خواهد بود.
این دیپلمات در جریان سخنرانی خود گفت: «حملات جنایتکارانه کییف به تأسیسات زیرساختهای هستهای جهان را به آستانه یک فاجعه هستهای در مقیاسی مشابه با چرنوبیل سوق میدهد».
به گفته نبنزیا، در حال حاضر، میزان تشعشعات در این نیروگاه در محدوده نرمال قرار دارد، با این حال، در صورت ادامه گلوله باران توسط ملیگرایان اوکراینی، افزایش این شاخص فقط موضوع زمان است و مسئولیت وقوع یک فاجعه در نیروگاه هستهای زاپوروژیه بر عهده حامیان غربی دولت اوکراین خواهد بود.
اذعان به نقش آمریکا در تشدید وخامت اوضاع پیرامون اوکراین
سرهنگ بازنشسته آمریکایی "داگلاس مک گرگور" در مصاحبهای سرهنگ یادآور شد که 10 سال است که ایالات متحده آمریکا به اوکراین سلاح داده و آن را علیه روسیه تحریک میکند. به عقیده وی، با توجه به این مسئله، موضع گیری کنونی مقامات واشنگتن در خصوص وضعیت منطقه دونباس بسیار عجیب است.
به گفته این نظامی بازنشسته، آموزش و تجهیز اوکراینیها به انواع تسلیحات غربی از سال 2012 آغاز شد. مک گرگور گفت: طی این سالها، وظیفه اصلی ایالات متحده زیر سئوال بردن کنترل روسیه بر شبه جزیره کریمه و ایجاد تهدید برای این کشور در نزدیکترین منطقه به مرزهای این کشور بود.
علاوه بر این، این سرهنگ آمریکایی افزود، به مدت 10 سال دائماً در خصوص قصد آسیب رساندن به منافع مسکو و "تضعیف آن به طوری که دیگر هرگز نتواند کاری که در اوکراین انجام داده دوباره انجام دهد" را شنیده است. وی ابراز عقیده کرد: من فکر نمیکنم واشنگتن از روند اوضاع کنونی و اقدام مسکو برای دفاع از منافع خود در اوکراین شگفت زده شده باشد، ولی نمیدانم چرا، آنها وانمود میکنند از وضعیت کنونی متعجب شدند.»
در اوایل ماه آگوست، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، یادداشتی را در خصوص تخصیص بسته جدید کمک نظامی به اوکراین به مبلغ 550 میلیون دلار دیگر امضا کرد. همانطور که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده اشاره کرده، واشنگتن از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین، تاکنون حدود 8.7 میلیارد دلار به این کشور کمک نظامی اختصاص داده است.
در همین رابطه، کارشناسان مسائل نظامی اخیراً در مقالهای برای مجله "نشنال اینترست" آمریکا، ابراز عقیده کردند که مقامات ایالات متحده باید اوکراین را برای پایان دادن به درگیری نظامی با متقاعد کرده و از ارسال تسلیحات به این کشور خودداری کند و این تنها راه سوق دادن کییف به سمت راه حل دیپلماسی و انجام مذاکره و دست یابی به صلح است.
آمریکا اعلام کرد که تمایلی به آسیب رساندن به مردم روسیه با تحریمهای روادیدی ندارد
ودانت پاتل، معاون رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا شب گذشته در یک نشست مطبوعاتی اعلام کرد که دولت ایالات متحده مایل نیست با اعمال تحریمهای روادیدی به مردم روسیه آسیبی برساند.
این دیپلمات در پاسخ به سئوالی در باره امکان اعمال تحریمهای روادید علیه روسیه، گفت: در خصوص هر نوع ممنوعیت روادیدی: ما به صراحت اعلام کردهایم که میخواهیم اقدامات ما به مردم روسیه آسیب نرسانده یا تأثیر قابلتوجهی نداشته باشد، ما در این رابطه با برخی مقامات اروپایی اختلاف نظر داریم.»
اورماس رینسالو، وزیر امور خارجه جمهوری استونی روز پنجشنبه اعلام کرد که مقامات تالین تصمیم گرفتهاند که مرزهای این کشور را به روی روسها ببندد.
پیش از این مشخص شد که پیشنهادی برای ممنوعیت صدور ویزای شینگن برای شهروندان روس برای بحث در اتحادیه اروپا ارائه شده و این موضوع در دستور کار این اتحادیه قرار گرفته است.
تاکید وزارت خارجه آمریکا بر اجرای تعهداتش در اجرای پیمان استارت-3 با روسیه
ودانت پاتل، معاون رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا شب گذشته در نشست مطبوعاتی اعلام کرد که واشنگتن متعهد به اجرای توافقنامه ادامه کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی (پیمان استارت-3) مشترک با طرف روسی است.
وی گفت: «ایالات متحده به پیمان استارت متعهد است. همانطور که رئیس جمهور جو بایدن اشاره کرده، اکنون بیش از هر زمان دیگری بعد از پایان دوران جنگ سرد، ما باید برای کاهش خطر یک مسابقه تسلیحاتی جدید یا تشدید تنش هستهای جدید تلاش کنیم.»
مسکو به رسمیت شناختن روسیه به عنوان «دولت حامی تروریسم» را غیرقانونی خواند
وزارت امور خارجه روسیه روز گذشته اعلام کرد که قطعنامه مصوبه پارلمان جمهوری لتونی درباره به رسمیت شناختن روسیه به عنوان "دولت حامی تروریسم" به شدت در تضاد با قوانین بین المللی است و اصل برابری حاکمیتی کشورها (تثبیت شده در بند 1، ماده 2 ،منشور سازمان ملل) را نقض میکند.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «این قطعنامه توسط پارلمان کشوری تصویب شده که مقامات آن آشکارا نازیسم را تمجید کرده و شهروندان خود را به عنوان مزدور به اوکراین میفرستند، جایی که آنها به عنوان بخشی از تشکلات نئونازی علیه روسیه بجنگند.»
در این سند تاکید شده: «تفکیک کشورهای مستقل جهان "در یک دسته بندیخاص» مدتهاست که در راستای مسیری است که توسط غرب جمعی برای جایگزینی هنجارها و اصول جهانی حقوق بینالملل دنبال میشود. در این رابطه مقامات ریگا "نقش پیاده نظام را به عهده دارند" که توسط "استادان خارج از کشور" رهبری میشوند.»
پارلمان ملی جمهوری لتونی روز پنجشنبه روسیه را یک کشور حامی تروریسم اعلام کرد. در عین حال، نمایندگان مجلس از کشورهای اتحادیه اروپا نیز خواستند تا صدور روادید توریستی و ورود برای شهروندان روسیه و بلاروس به خاک خود را متوقف کنند.
آلمان قصد دارد کنفرانسی در خصوص بازسازی اوکراین برگزار کند
آژانس خبری بلومبرگ شب گذشته به نقل از مقامات دولتی ناشناس گزارش داد که آلمان قصد دارد میزبان کنفرانسی بین المللی به منظور بحث در خصوص سازماندهی مالی برای بازسازی اوکراین پس از پایان جنگ در این کشور باشد.
به گفته منابع خبری این آژانس، در جریان این رویداد، اولاف شولز، صدراعظم آلمان، همراه با اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، قصد دارند طرحی را برای بازسازی زیرساختارهای حیاتی در اوکراین ارائه کنند. کنفرانس در حال حاضر برای اواخر ماه اکتبر در برلین برنامه ریزی شده، ولی ممکن است تاریخ این رویداد تغییر کند.
زلنسکی خواستار کمک مالی به اوکراین بدون انسداد بوروکراتیک شد
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور به کمکهای مالی قابل توجه و بدون موانع مصنوعی بوروکراتیک نیاز دارد. وی در سخنرانی خود برای کنفرانس متحدان اوکراین از کشورهای شمال اروپا گفت: هر کشوری که مانع تامین مالی اوکراین است، باید فورا این مشکل را برطرف کند. ما برای اوکراین به مقدار قابل توجه و بدون هیچ گونه انسداد بوروکراتیکی نیاز داریم.
زلنسکی همچنین تاکید کرد که اوکراین همچنان به حمایت نظامی «با ارسال سلاح و مهمات» نیاز دارد. رئیس جمهوری اوکراین یادآور شد که در حال حاضر کسری بودجه ماهانه این کشور حدود 5 میلیارد دلار است.
پیش از این، زلنسکی گفته بود که اتحادیه اروپا به طور مصنوعی از انتقال 8 میلیارد یورو کمک مالی به اوکراین جلوگیری کرده است. رهبر اوکراین این وضعیت را "یا جنایت یا اشتباه" خواند. با این حال، وی از نامیدن نام کشوری که مسئول این تاخیر است خودداری و ابراز امیدواری کرد که مشکل تامین مالی به زودی حل شود.
گرجستان: قصد جنگ علیه روسیه را نداریم و از گردشگران روس استقبال میکنیم
کاخا کالادزه، شهردار شهر تفلیس و دبیرکل حزب حاکم «رویای گرجستان - گرجستان دموکراتیک»، روز پنجشنبه به خبرنگاران اعلام کرد که مقامات گرجستان قصد ندارند به جنگ علیه روسیه بپیوندند و جبهه دومی علیه آن باز کنند و از ورود گردشگران روسی به این کشور استقبال کرده و مایل نیستند محدودیتی در این رابطه ایجاد کنند.
این مقام گرجی گفت: «ما بارها اعلام کردهایم که گرجستان هرگز جنگ با فدراسیون روسیه را آغاز نمیکند و به رویارویی کنونی علیه مسکو نمیپیوندد. به رغم اعمال فشار از سوی برخی کشورهای غربی، جبهه دومی در گرجستان بوجود نخواهد آمد و تفلیس به رژیم تحریمها نخواهد پیوست. این مسئله برای ما بسیار اهمیت دارد.»
شهردار تفلیس گفت: از ورود گردشگران روسی به کشورمان استقبال کرده و قصد ایجاد محدودیت و ممنوعیتی در این رابطه را نیز نداریم.
تحولات روزهای گذشته پیرامون اوکراین را از لینکهای زیر بخوانید:
تحولات اوکراین| توقیف داراییهای روسیه در اوکراین به ارزش 765 میلیون دلار/ بسته جدید یک میلیارد دلاری کمک نظامی آمریکا به اوکراین
تحولات اوکراین| آغاز مأموریت سازمان ملل درباره حمله به بازداشتگاه اسرای اوکراینی در دونتسک/ موافقت سنای آمریکا با الحاق فنلاند و سوئد به ناتو
تحولات اوکراین| درخواست کییف برای دریافت 750 میلیارد دلار برای جبران خسارات جنگ/ توافق صادرات غلات، دیگر کالاها را شامل شود
تحولات اوکراین| آمریکا بار دیگر تحریمها علیه روسیه را گسترش داد/ حمایت چین از مواضع روسیه در زمینه تسلیحات هستهای
انتهای پیام/