رئیس سازمان فضایی ایران گفت: تکنولوژی ماهواره خیام از فاز بومی بالاتر بوده و با وجود اینکه شرکت سازنده روسی بوده است اما در تمامی مراحل تست ماهواره ناظران ایرانی وجود داشتند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ، «حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی ایران، در اولین نشست خبری ماهواره خیام که در پایگاه فضایی ماهدشت برگزار شد در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی افزود: «ماهواره خیام ماهواره کاربردی سنجش از راه دور است که نیاز کشور به دادههای با دقت بالا را رفع میکند و این ماهواره برای مدیریت منابع، مدیریت شهری و محیط زیست مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»
وی گفت: «ماهواره سنجشی خیام نیاز امروز ما را برآورده می کند اما باید از همین امروز به فکر جایگزین باشیم زیرا طول عمر ماهواره های عملیاتی سنجشی 5 سال است .»
سالاریه افزود:«طراحی مفهومی سطح بالا توسط متخصصان داخلی انجام شد و مشخصه فنی ماهواره تعیین شد.»
سالاریه درخصوص شرکت سازنده ماهواره خیام تصریح کرد:« صنعت ماهواره این طور است که باید ماهواره سنجشی سفارشگذاری شود و موضوعاتی از جمله توان، کنترل وضعیت، پایداری ماهواره و المانها مشخص شود که این کار در کشور انجام شده است. صنعت بومی فضایی در ایران از دو دهه پیش آغاز شده و این صنعت کار خود را از ماهوارههای ساده و با دقت 100 متر شروع کرد و به دقت 10 متر و 5 متر رسیده است در چند سال اخیر صنعت فضایی کند شده و توانایی نداشت که این سنجه را بسازد و نیاز کشور را رفع کند و نمیتوانستیم 5 سال یا 10 سال منتظر بمانیم که صنعت بومی به این مرحله برسد. در این شرایط هم وضعیت کشور به خاطر تحریمها بگونهای نیست که ارتباطات زیادی داشته باشیم که بتوانیم تصاویر مورد نیاز را بگیریم. تا اوسط دهه 90 در این پروژه سازندههای ماهواره پیشرفته و حرفهای در جهان با دقت شناسایی شدند و یک شرکت خوشنام با سابقه مثبت در این زمینه انتخاب شد.»
وی ادامه داد:در این چند سال نظارت بر پروژه به لحاظ فنی ادامه پیدا کرد و تیم متخصصان سازمان فضایی به عنوان ناظر و سفارشدهنده و تحویلگیرنده پروژه حضور داشتند. این فرایند به اشراف علمی و فنی بالایی نیاز دارد و تکتک پارامترهای ماهواره و کلیه زیرسیستمها طی این چندسال توسط متخصصان و دانشمندان ایرانی، ارزیابی و سنجش شده است.
وی در همین راستا اضافه کرد: «تکنولوژی ماهواره خیام از فاز بومی بالاتر بوده و با وجود اینکه شرکت سازنده روسی بوده است اما در تمامی مراحل تست ماهواره ناظران ایرانی وجود داشتند. در زمان حال که ماهواره در مدار است کنترل ماهواره دست کارشناسان ایرانی است و شرکت سازنده روسی باید در مرحله تحویل درمدار حضور داشته باشد زیرا که این اقدام یکی از موارد قرارداد است.»
رئیس سازمان فضایی درخصوص حضور کارشناسان روسی در سازمان فضایی کشور بیان داشت: «ماهواره خیام با مشخصات خاص خودش یکی از ماهوارههای خاص محسوب شده و حضور کارشناسان روسی به دلیل فرآیند فنی و قراردادی است.»
وی درباره همکاری کارشناسان ایرانی و روسی عنوان کرد: «این موضوع بدون هیچ نگاه سیاسی و درنظر گرفتن نگاه علمی یکی از فرصتهای فوق طلایی برای صنعت فضایی کشور است زیرا که ما میتوانیم درحال حاضر به راحتی بسیاری از ابهامات و سوالات و نکاتی که برای ما وجود دارد را مرتفع کنیم و به مسیر پیشرفت شتاب بدهیم و این همکاریها آغازی است برای همکاری استراتژیک که آورده های بسیار بالایی دارد.»
انتهای پیام/