فروش مستقیم کتاب با تخفیف توسط ناشران مدتهاست که انتقادات سایر چرخههای صنف نشر را بههمراه داشته است، در این میان برخی از ناشر ـ کتابفروشها اقدام به فروش کتابهای خود با تخفیف ۵۰درصدی کردهاند، اتفاقی که به سایر کتابفروشان لطمههای جدی میزند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ، برخی ناشر ـ کتابفروشهای راسته کریمخان دو روز پایانی هفته در طرحی با عنوان «پیادهروی کریمخان» اقدام به فروش کتابهای آسیبدیده تا 50 درصد تخفیف کردهاند، این اقدامی عجیب آن هم از سوی ناشران مطرح و باسابقه است که موجی از انتقاد را از سوی دیگر کتابفروشان بهراه انداخته است.
ارائه با تخفیف کتاب در سالهای اخیر یکی از مهمترین صدماتی بوده است که پلتفرمها، نمایشگاهها و حالا برخی ناشران به صنف کتابفروشان زدهاند.
شاید در وهله نخست اینکه ناشری یکسری کتابهای خود را با تخفیف ویژه برای مخاطب عرضه کند، براساس منطق بازار آزاد ایرادی نداشته باشد، اما بهباور کتابفروشان در بازارِ کسادِ فعلی اینکه همصنفیها چنین تخفیفی روی کتاب میگذارند و عملاً بازار فروش سایر کتابفروشها را تحتالشعاع قرار میدهند، پسندیده نیست. اگر هر ناشری به اسم فروش کتابهای آسیبدیده در پیادهروی مقابل دفترش حراجی کتاب بزند داستان بقیه کتابفروشیها چه میشود؟ اینگونه اقدامات موجب میشود مخاطب عادت به خرید کتاب با تخفیف ویژه داشته باشد و این برای کتابفروش ممکن نیست. از سوی دیگر پای مشتریان از کتابفروشیها بریده میشود و خرید از پیادهروها و نمایشگاههای سطح شهر تبدیل به یک عادت میشود.
محمود آموزگار: تخفیف مستقیم ناشران کسبوکار کتابفروشیها را به مخاطره انداخته است
محمود آموزگار نائبرئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پیش از این، در زمینه فروش با تخفیف کتاب به خبرشناسگفت: موضوع نوسان قیمت بسیار آسیبرسان است، متأسفانه این امکان وجود دارد که یک واحد انتشاراتی یا یک مرکز فروش کالا مثل دیجیکالا روی قیمت کتاب بتواند تخفیفهایی بدهد که در قیاس با سهمی که کتابفروش از قیمت پشت جلد کتاب دارد، خیلی بیشتر است، این طبیعی است که کار کتابفروشی تحتالشعاع قرار میگیرد.
بنابراین باید روی قیمت ثابت کتاب تأکید بیشتری داشته باشیم، در اروپا نیز این ماجرا جا افتاده است که کتاب یک قیمت ثابت قانونی دارد و این موجب حمایت از کتابفروشیهای خرد و مستقل است، چرا که کتابفروشیهای بزرگ و زنجیرهای نمیتوانند با استفاده از قدرت مالی خود رقمی را کاهش دهند. قیمت کتاب باید همانی باشد که پشت جلد کتاب درج شده است، این چیزی است که الآن در این شرایط ما به آن نیاز داریم.
تخفیف مستقیم ناشران و فروش کتاب با تخفیفهای نامتعارف که نتیجه فعالیت کتابسازها است، کسبوکار کتابفروشیها را به مخاطره انداخته است. تنها راه چاره آن هم این است که وزارت ارشاد بهعنوان متولی روی مسئله قیمت ثابت کتاب عنایت ویژهای داشته باشد. با تصویب قانون مربوطه در این زمینه میتوان اقدامات بسیار مثمرثمری داشت.
قدسی: فروش با تخفیف کتاب توسط ناشران در نهایت به ناشر نیز آسیب میزند
عابس قدسی مدیر مؤسسه شهر آفتاب در مشهد، آسیبهای ناشی از فروش با تخفیف کتاب توسط ناشر را در درجهاول متوجه خود ناشر میداند. او میگوید: یکی از مهمترین چالشها تخفیفهایی است که ناشران برای کتابها میگذارند، این تخفیفها قطعاً به کتابفروشیها آسیب میزند، پای مخاطب را از کتابفروشیها کوتاه میکند، در نهایت خود ناشر هم آسیب میبیند؛ چرا که فروش همه کتابها از فروش آنلاین میسر نیست و با تضعیف کتابفروشیها فروش ناشران نیز دچار ضعف میشود.
کرکره نیمهباز کتابفروشیها؛ چرا فروشگاههای کتاب در ایران جان نمیگیرد؟
همانطور که گفته شد، فروش با تخفیف کتابهای آسیبدیده از سوی ناشر در وهله نخست ایرادی ندارد، اما اگر از چرخه صحیح آن اتفاق بیفتد، چه اشکالی دارد؟ این ناشران کتابهای آسیبدیده خود را از طریق مراکز پخش در اختیار کتابفروشیها قرار میدادند و کتابفروشیها نیز از فروش این کتابها در این اوضاع اقتصادی نامناسب نشر بهره میبردند و از طرفی دیگر پای مشتریان نیز از کتابفروشیها بریده نمیشد.
انتهای پیام/