رسانههای ژاپن از کشته شدن شینزو آبه، نخستوزیر سابق این کشور در سن ۶۷ سالگی در اثر جراحات ناشی از اصابت گلوله خبر دادند.
به گزارش گروه بینالملل ، شینزو آبه، نخستوزیر سابق ژاپن که ساعاتی قبلتر در یکی از شهرهای این کشور هدف سوءقصد قرار گرفته بود در بیمارستان شهر کاشیهارا واقع در استان نارا بر اثر جراحات ناشی از اصابت گلوله جان خود را از دست داد.
نخست وزیر سابق ژاپن که در یک تجمع انتخاباتی در استان نارا در غرب ژاپن سخنرانی میکرد، هدف تیراندازی قرار گرفت و به بیمارستان منتقل شد.
مقامات بیمارستانی اعلام کردند که تیم پزشکی این بیمارستان نتوانست خونریزی ناشی از حمله مسلحانه به شینزو آبه را متوقف کند.
بنا براعلام تیم پزشکی، نخست وزیر سابق ژاپن هدف دو گلوله قرار گرفته که یکی از آنها به قلب وی اصابت کرده است.
بر اساس گزارش رسانهها، نیروهای امنیتی عامل تیراندازی را دستگیر کردهاند.رسانههای ژاپنی گزارش دادهاند که عامل سوءقصد به شینزو آبه، یک مأمور سابق نیروهای دفاعی دریایی این کشور بوده است.
پلیس ژاپن به منزل فرد مظنون به انجام این ترور یورش برده است.
با این حال گزارشهای خبری بهنقل از وزارت کشور ژاپن حاکی است که برنامهای برای تعویق یا تغییر زمان برگزاری مجلس سنای این کشور وجود ندارد.
این انتخابات قرار است یکشنبه هفته آتی برگزار شود.
فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن روز جمعه با ابراز تسلیت عمیق نسبت به مرگ شینزو آبه گفت: او دوست من بود و من با او زمان زیادی صرف کردهام.
وی از میراث عظیمی که آبه از خود بر جای گذاشت تمجید کرد و گفت که همواره نصایح و حمایت فراوانی از نخست وزیر سابق دریافت کرده است.
کیشیدا در عین حال تاکید کرد که کارزار انتخاباتی برای انتخابات هفته آینده مجلس سنا بنا بر برنامه ادامه خواهد یافت. وی افزود که باید از انتخابات آزاد و منصفانه به هر قیمتی دفاع کرد.
شینزو آبه که بود؟
شینزو آبه نخستوزیر سابق ژاپن که امروز در سن 67 سالگی در اثر سوءقصد جانش را از دست داد رکورد مدت زمان حضور در قدرت در کشورش را شکست.
آبه زمانی که در سال 2006 در سن 52 سالگی برای اولین بار به عنوان نخستوزیر قدرت را در دست گرفت، جوانترین سیاستمداری بود که پس از جنگ موفق به تصدی این سمت میشد.
او در ژاپن به عنوان نماد جوانی و تغییر شناخته میشد، هر چند که شجرهنامهاش او را سیاستمداری از نسل سوم معرفی میکرد که در خانوادهای محافظهکار پرورش یافته.
دوران اول نخستوزیری شینزو آبه پرآشوب بود و به دلیل رسواییهای پی در پی و اختلافات به استعفای زودهنگام او در سال 2007 منجر شد.
شینزو آبه در سال 2012 مجدداً به قدرت بازگشت؛ در شرایطی که کشورش به دلیل اثرات سونامی سال 2011 و فاجعه هستهای فوکوشیما دوران سختی را میگذارند.
در این دوران راهکار او برای احیای اقتصاد ژاپن که بیش از دو دهه رکود تجربه کرده بود به «اقتصاد آبهای» معروف شد و سه مولفه ارائه محرکهای مالی، اصلاحات ساختاری و تسهیل پولی را شامل میشد.
شینزو آبه علاوه بر این با دوستانهتر کردن محیط کار برای والدین و به ویژه مادران تلاش کرد نرخ زاد و ولد را در ژاپن افزایش دهد.
با آنکه اصلاحات ساختاری شینزو آبه پیشرفتهایی در اقتصاد ایجاد کرد اما برخی مشکلات ریشهایتر کماکان پابرجا ماندند. اقتصاد ژاپن حتی قبل از شروع پاندمی کرونا در سال 2020 هم درگیر رکود بود.
ستاره بخت شینزو آبه با شروع پاندمی کرونا افول کرد و او به دلیل واکنش سردرگم و کند به بیماری مورد انتقادهای شدید قرار گرفت و مقبولیتش به پایینترین رقم تنزل کرد.
اگرچه شینزو آبه نقشی پررنگ در تقویت وجهه ژاپن در صحنه جهانی داشت، اما حزب او گرفتار رسوایی شده بود. از طرف دیگر وی متهم شده بود که واکنش مناسبی به همهگیری کوویدـ19 از خود نشان نداده و این معضل را نادرست مدیریت کرده است.
واکنش سران دنیا به ترور شینزو آبه
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با ارسال پیام تسلیت شخصی به خانواده نخست وزیر ترور شده ژاپن، شینزو آبه را یک دولتمرد برجسته توصیف کرد.
ایوان دوکه مارکز، رئیس جمهوری کلمبیا نیست در توییتی با ابراز پیام تسلیت نوشت: ما همیشته او را که رهبری با روابط نزدیک با کلمبیا بود یاد خواهیم کرد.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان هم در توئیتی با ابراز بهت و ناراحتی عمیق از مرگ آبه گفت که کشورش در کنار ژاپن خواهد ماند.
رئیس جمهوری کره جنوبی هم در پیامی ترور شینزو آبه را اقدامی جنایتکارانه غیرقابل قبول توصیف کرد.
بوریس جانسون، نخست وزیر مستعفی انگلیس در پیامی توئیتری مرگ نخستوزیر سابق را به مردم ژاپن و خانواده شینزو آبه تسلیت گفت.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند هم در پیامی اعلام کرد که این کشور به نشانه احترام به آبه روز شنبه را عزای عمومی اعلام می کند. وی گفت که رابطه اش با شینزو آبه به سالها قبل باز میگردد و از او به عنوان رهبری برجسته، دولتمردی جهانی و مدیری قابل یاد کرد.
آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا هم شینزو آبه را دوست و همپیمانی بزرگ برای استرالیا توصیف کرد و خطاب به مردم ژاپن گفت: ما هم در کنار شما عزاداریم.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه هم در پیامی عنوان کرد که ژاپن نخستوزیری بزرگ را از دست داد.
وی افزود که آبه عمر خود را صرف مردم کشورش کرد و تلاش کرد که توازن و تعادل را به جهان برقرار سازد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز ترور شینزو آبه را شوک آور توصیف کرد و گفت که آبه رهبری با دیدگاهی عظیم بود.
دیوید کامرون، نخست وزیر سابق انگلیس نیز با ذکر این جمله که آبه دوست خوب و شریکی قوی برای انگلیس بود، مرگ وی را ناراحت کننده و شوک آور خواند.
نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری اسبق فرانسه نیز آبه را دولتمردی بزرگ خواند که نامش را در ژاپن به یادگار گذاشته است.
واکنش ایران به ترور شینزو آبه
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان نیز درپی ترور نخست وزیر اسبق ژاپن در پیامی نوشت: ترور آبه شینزو نخست وزیر اسبق ژاپن را محکوم و درگذشت وی را به ملت و دولت دوست، ژاپن تسلیت میگویم.
خدمات ارزنده ایشان بعنوان سیاستمداری برجسته، از جمله در گسترش مناسبات دو ملت ایران و ژاپن فراموش نخواهد شد.
انتهای پیام/