تبعات استفاده از انشعابات غیرمجاز کم نیست، علاوه بر زیانهای مالی شدید برای دولت افرادی هم بر اثر برق گرفتگیهای ناشی از کابلکشیهای غیرمجاز جان میبازند و اینها گوشهای از این آسیبها است.
به گزارش از کرمان، حاشیهنشینی و چرایی ایجاد این معضل و همه حواشی آن، مسئلهای است که سالها مرکز بزرگترین استان کشور با آن دست به گریبان است و در تمامی این سالها گاهی به متن معضلات اجتماعی، امنیتی و غیره آمده و گاهی نیز مانند نامش در حاشیه به فراموشی سپرده شده است؛ با همه این تفاسیر متن یا حاشیه چیزی از اصل ماجرا کم نمیکند و واقعیت مناطق حاشیهای شهر کرمان، تپههایی از نخالههای ساختمانی، زمین خاکی، سیمهای درهم تنیده برق، افرادی که ظرف ظرف آب را به خانههای خود میرسانند و کودکانی که در میان این همه نابسامانی رشد کرده و بزرگ میشوند و اینها تنها گوشهای از واقعیت تلخ زندگی در این مناطق است.
حاشیهنشینی آبستن انواع آسیبها و مسائل اجتماعی و قصه تلخ نابرابریها، تبعیضها، نابسامانیهای اقتصادی، اجتماعی و معیشتی است که در صورت بیتوجهی به این مسئله معضلات زیادی برای شهرها نیز ایجاد میکند.
حاشیهنشینی معضل امروز و دیروز شهر کرمان نیست، معضلی است که مدتها مرکز بزرگترین استان کشور با آن مواجه است و فارغ از عوامل ایجاد این معضل اجتماعی از جمله تورم، خشکسالیهای پی در پی، نبود فرصتهای شغلی در روستاها و هزینههای سنگین زندگی شهری که باعث میشود بسیاری از این افراد به حاشیه شهرها روی بیاورند، تبعات بسیار سنگین و گاهی غیرقابل جبرانی را برای جامعه به دنبال دارد.
ساکنان شهر از نمای بسیار زشت مناطق حاشیهنشین، ناامنی، انشعابات غیرمجاز آب و برق و بزهکاریهایی که در این مناطق رشد کرده و به شهرها تسری پیدا میکند گلایه دارند و از سوی دیگر حاشیهنشینان نیز حرفهایی برای گفتن دارند که بیشتر درددل است؛ بعضی از مشکلاتشان در شهرها و روستاهای خود میگویند، از خشکسالی و نبود شغل و درآمد و از مشکلات اقتصادی، برخی از آرزویشان برای یک زندگی بهتر سخن به میان میآورند و البته برخی از کرایههای سنگین واحدهای مسکونی در داخل شهر که باعث شده به حاشیه شهرها روی بیاورند.
معضلات حاشیهنشینی بر کسی پوشیده نیست و استفاده از انرژی به صورت غیرمجاز و زیانهای مالی شدید برای دولت و دستگاهها و کسانی است که در محدود شهرها زندگی میکنند تنها یکی از این مشکلات است که با آغاز فصل گرم سال پررنگتر میشود، اما ساکنان این مناطق میگویند مجبور هستیم برای گذران زندگی آب و برق را به صورت غیرمجاز استفاده کرده و در این شرایط سخت زندگی کنیم.
گزارش خبرشناساز حاشیه شهر کرمان؛ مردمی که آب سالم برای خوردن ندارند چگونه به فکر شستن دستها باشند؟ فیلم
محمد سلیمانی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شمال استان کرمان با بیان اینکه حاشیه مباحث حاشیهنشینی برای دستگاههای خدماترسانی چون آب، برق و گاز همیشه پررنگتر از متن و اصل کار بوده است، اظهار داشت: واقعیت این است که حاشیهنشینی پدیده جدیدی نبوده و تنها مربوط به استان کرمان نیست؛ پدیدهای است که با بروز شهرنشینی در کل دنیا به وجود آمده است.
وی با اشاره به اینکه مشکلات متعددی در زمینه واگذاری انشعابات و ارائه خدمات به حاشیهنشینان وجود دارد، گفت: طبق قانون انشعاب برق زمانی واگذار میشود که مجوز ساخت و ساز در حوزه شهرها توسط شهرداریها و در حوزه روستایی توسط دهیاریها و شهرداریها وجود داشته باشد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شمال استان کرمان با بیان اینکه زمانی که پروانه ساخت و ساز وجود نداشته باشد، عملاً مجوز واگذاری انشعاب برق نداریم، افزود: شاید هدف قانونگذار جلوگیری از توسعه حاشیهنشینی و تبعات گسترده آن در حوزههای مختلفی چون اجتماعی، امنیتی، سیاسی و غیره است.
وی با اشاره به اینکه در سال 96 قانونی در ارتباط با مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، برق، گاز و فاضلاب تصویب شد، گفت: اگر کسی انشعاب غیرمجاز داشته باشد در گام اول باید جمعآوری شده و در صورت تعدد تکرار باید به دادگاه معرفی شود.
سلیمانی با بیان اینکه در حاشیه شهر کرمان خیلی از اراضی و زمینها دولتی هستند و یا اینکه هنوز تعیین تکلیف نشدند، ادامه داد: این مسائل و مسائلی از این دست واگذاری انشعاب برق در مناطق حاشیهای کرمان محدود و امکانناپذیر کرده است و در این شرایط چارهای نداریم جز اینکه قانون را رعایت کرده و انشعابات غیرمجاز را جمعآوری کنیم.
وی با اشاره به اینکه جمعآوری انشعابت غیرمجاز چالشها و تبعاتی را هم به همراه داشته، بیان کرد: ما به عنوان شرکت توزیع نیروی برق و سایر دستگاههای خدمترسان از ساماندهی حاشیه شهر به شدت استقبال میکنیم.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شمال استان کرمان با بیان اینکه استفاده غیرمجاز از شبکه برق، علاوه بر اینکه غیرشرعی و غیرقانونی است، تلفات جانی را هم به دنبال دارد، گفت: این سیمکشیهای غیرمجاز گاهی کیلومترها انجام میشود و در طول این مسیر گاهی اتصالیهایی انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه خطر اینکه کودکی پای خود را روی این سیمکشیهای غیرمجاز بگذارد، زیاد است، افزود: به طور متوسط سالانه یک تا دو نفر در حاشیه شهر کرمان بر اثر برق گرفتگیهای ناشی از کابلکشیهای غیرمجاز جان خود را از دست دادند.
سلیمانی با بیان اینکه قبل از ساماندهی باید چارهای برای جلوگیری از توسعه حاشیهنشینی اندیشیده شود، گفت: واقعیت این است که چه بخواهیم و چه نخواهیم حاشیهنشینی در اطراف شهر کرمان ایجاد شده و اول باید از توسعه آن جلوگیری شده و بعد فکری برای ساماندهی وضعیت موجود کنیم.
به گزارش تسنیم، خانههایی که در حاشیه شهرها ساخته میشود، پروانه ساخت ندارد، انشعابات آب و برق به آنها داده نمیشود و ساکنان این مناطق مجبور هستند از انشعابات غیرقانونی استفاده کنند؛ از سوی دیگر با وجود همه صحبتهای مسئولان، این مشکل هیچ وقت به طور کامل حل نشده، برخورد سختگیرانهای با این انشعابات غیرمجاز نمیشود و به نحوی اجازه داده میشود که این زندگی ادامه داشته باشد.
انتهای پیام/511/ح