عرصه سیاسی عراق در حالی شاهد طرحهایی برای خروج از بن بست است که تاکنون پیشرفتی در روند حاصل نشده است و انسداد سیاسی همچنان ادامه دارد.
به گزارش گروه بین الملل ، «عقیل الفتلاوی» نماینده وابسته به هیئت هماهنگی گفت: طرحی که چارچوب هماهنگی درباره حل بحران سیاسی ارائه داده است روشن است.
وی افزود: تا زمانی که توافقی میان گروههای سیاسی رخ ندهد انسداد سیاسی ادامه خواهد داشت. نمایندگان مستقل تاکنون تصمیم خود را قطعی نکردهاند.
الفتلاوی تاکید کرد: اگر با طرحها به شکل مثبت برخورد نشود، ممکن است که اوضاع کنونی یکسال یا بیشتر ادامه یابد. مشکل اصلی بحث فراکسیون اکثریت است نه معرفی نخست وزیر.
وی افزود: چارچوب هماهنگی آزادی عمل در زمینه معرفی نخست وزیر به نمایندگان مستقل داده است.
هم رای شدن 40 نماینده مستقل بسیار دشوار است
«عدنان الجابری» نماینده مستقل پارلمان عراق گفت: نمایندگان مستقل نشستها و رایزنیهایی به منظور بررسی طرحها و خروج دیدگاه یکپارچه دارند؛ اما هم رای شدن 40 نماینده مستقل بسیار دشوار است.
وی افزود: امیدواریم که گروههای سیاسی به افراد مستقل فرصت تشکیل دولت بدهند. هیئت هماهنگی به نمایندگان مستقل قبل از طرح کنونی آزادی عمل در زمینه معرفی نخست وزیر داد.
نمایندگان مستقل در تشکیل دولت موفق می شوند؟
«فتاح شیخ» نماینده سابق مجلس عراق گفت: امکان هم رای شدن چهل نماینده مستقل وجود ندارد. آنانی که پای مستقلین را به عرصه کشاندند به خوبی می دانند که آنها موفق به تشکیل دولت نخواهند شد.
وی افزود: گروههای سیاسی اعتمادی به یکدیگر ندارند.
از سوی دیگر «ریزان شیخ دلیر» نماینده پیشین اتحادیه میهنی کردستان در مجلس عراق تاکید کرد که فراخوان جریان صدر و چارچوب هماهنگی از نمایندگان مستقل مجلس برای تشکیل دولت جدید عراق، تصمیم موفقیت آمیزی نیست.
وی در گفتگو با خبرگزاری عراقی «نینا» گفت: نمایندگان مستقل مجلس در عرصه سیاسی قدرت و ارادهای ندارند، پس چگونه میتوانند دولت تشکیل دهند؟
او افزود: بحران کنونی عراق غیرممکن است با چنین فراخوانهایی حل شود، بلکه به عکس ، این بحران پیچیده تر خواهد شد.
حمایت از طرح هیئت هماهنگی
حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق و ائتلاف «عزم» از گروههای سیاسی اهل سنت عراق حمایت خود از ابتکار عمل پیشنهادی چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه برای حل بحران سیاسی در عراق را اعلام کردند.
در بیانیه مشترک این دو تشکل سیاسی که منتشر شده آمده که آنها از این ابتکار عمل که با هدف برونرفت از بنبست سیاسی کنونی کشور مطرح شده، حمایت میکنند.
آنان همچنین بر اهمیت اجرای قانون اساسی درباره مناصب عالی کشور در زمانبندی مشخص اعم از ریاست جمهوری و تشکیل دولت و تصویب بودجه و تصویب قوانین ضروری تأکید کردهاند.
در این بیانیه تأکید شده که انتخاب رئیس جمهوری سهم اتحادیه میهنی کردستان است.
طرح هیئت هماهنگی طرح برد-برد است
«وائل الرکابی»،از اعضای چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعی از اقدام مقتدی صدر، رهبر جریان صدر برای دادن مهلت 15 روزه برای تشکیل دولت جدید در عراق، انتقاد کرد.
وی با بیان اینکه صدر حق ندارد نیروهای چارچوب هماهنگی را به دلیل نرسیدن به توافق در خصوص تشکیل فراکسیون اکثریت ملامت کند، افزود که مهلت صدر در ماه رمضان مطرح شد، زمانی که بیشتر جریانهای سیاسی خود را از گفتگو کنار کشیدند و این مساله روند مذاکرات و رسیدن به توافق را سخت کرد.
الرکابی تاکید کرد که طرح اخیر چارچوب هماهنگی برای برونرفت از بنبست سیاسی یک طرح برد-برد است.
وی خاطرنشان کرد که چارچوب هماهنگی به قانون اساسی احترام میگذارد و از این رو خواهان سرعت بخشیدن به تشکیل دولت است به ویژه اینکه ائتلاف سه گانه (صدر، السیاده و حزب دموکرات کردستان) در تشکیل دولت ناتوان بودهاند.
از سوی دیگر «حسن آلی»، از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق اعلام کرد که اقدام ابتکاری هیئت هماهنگی شیعی مهمترین گام برای خروج از بن بست سیاسی است.
وی افزود: همزمان با طرحهای ابتکارانه ای که اخیرا مطرح شده است، طرح هیئت هماهنگی به واقعیت نزدیکتر و امکان بیشتری برای حل بحران دارد. هیئت هماهنگی طرح ابتکاری را مطرح کرده که به نفع تمام ائتلافها است و موضعی که یک حزب سیاسی را حذف کند اتخاذ نکرده است. طرح ابتکاری هیئت هماهنگی به نظر ما بهتر است و میتوانیم از طریق آن به واسطه گفتگو و چشم پوشی از بحران عبور کنیم..
از سوی دیگر« علی الفتلاوی» از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق گفت: طرحی که مقتدی صدر ارائه کرده، بر پیچیدگی عرصه سیاسی افزوده است.
فتلاوی در گفتگو با خبرگزاری بغدادالیوم اظهار داشت: طرح ابتکاری صدر علیه طرح چارچوب هماهنگی ارائه شده و به این موضوع با نزدیک شدن هرگونه پیشرفت در بحران سیاسی از جانب مقتدی صدر عادت کرده ایم.
وی افزود: طرح صدر علیه راه حل ارائه شده مطرح شده است و راه حل ابتکاری اخیر وی بر پیچیدگی عرصه سیاسی افزوده است.طرح ابتکاری چارچوب هماهنگی همه مشکلات را خلاصه و راه حلها را با رعایت انصاف در حق همه گروههای سیاسی از جمله نمایندگان مستقل مشخص کرده است.
خروج از بحران منوط به توافق احزاب کُرد درباره پست ریاست جمهوری است
«سعد المطلبی» سیاستمدار و نماینده مستقل مجلس عراق تاکید کرد که خروج از بن بست سیاسی کنونی منوط به توافق احزاب کردستانی برسر معرفی یک نامزد توافقی برای ریاست جمهوری است.
وی گفت: توپ بن بست سیاسی اکنون در زمین احزاب اصلی کُرد است، انتخاب و اجماع بر سر نامزد ریاست جمهوری این کشور، به مثابه سوت گشایش و بُرد سیاسی خواهد بود.
المطلبی با تاکید براینکه انتخاب رئیس جمهوری عراق کلید راه حل پایان دادن به مرحله بن بست سیاسی و گام برداشتن در مسیر تشکیل دولت آینده خواهد بود، افزود: یک پیشرفت سیاسی در آینده نزدیک از طریق طرحهای چارچوب هماهنگی و جریان صدر و پیامهای مثبت متعاقب آن از سوی دیگر نیروهای سیاسی به دست خواهد آمد.
طرح حزب دموکرات برای برون رفت از بحران
«دلشاد شعبان» عضو حزب دموکرات کردستان عراق از تصمیم رهبر این حزب به ارائه طرحی برای برون رفت از بحران کنونی در عراق خبر داد.
وی گفت: مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان به زودی طرحی برای برون رفت از بحران سیاسی کنونی که با دیگر طرح های ارائه شده متفاوت خواهد بود، ارائه خواهد داد.
شعبان افزود: در طرحی که قرار است رهبر حزب دمکرات کردستان طی دو روز آینده ارائه دهد، برای حل اختلافات بین گروههای سیاسی شیعه و بحرانی که اکنون عراق با آن روبروست، تلاش شده است.
پیش از این مقتدی صدر اعلام کرده بود که بعد از مشورت با متحدان خود در ائتلاف «انقاذ وطن» راهکار تازهای را ارائه میکند.
مقتدی صدر از نیروهای مستقل خواست که ظرف 15 روز دولت جدید را در عراق تشکیل دهند و افزود که ائتلاف سه جانبه به این دولت رای میدهد اما جریان صدر در آن مشارکت نخواهد داشت.
هیئت هماهنگی هم طرحی برای خروج از بن بست کنونی ارائه داده است.
انتهای پیام/